Інтерв'ю дня з Андрієм Ментухом – Заслуженим українським та польським художником

15.09.2022

Продовжуючи знайомити громадськість з життям та творчістю сучасних українських митців, сьогодні, ми публікуємо колоритний відео-репортаж з Андрієм Ментухом – заслуженим українським та польським художником, інтерв’ю у якого взяла арт-директорка Благодійного Фонду Козицького, доктор мистецтвознавства - Христина Береговська.

Художник Андрій Ментух істинний українець, який з часу операції «Вісла», 1947 р. проживає поза межами країни на півночі Польщі у м.Гданськ. Тут же розташована його творча майстерня. Це місто дуже пасує Андрію, вихідцю із маленького села Карів, що на Львівщині. Саме тут він сформував себе як впізнаваний і широковідомий художник, професор академії, заслужений вчитель.

Зустріч із цим прославленим митцем відбулась у його творчій майстерні, що є дуже сакральним місцем для Андрія, місцем його сили, натхнення та спокою. В ній він не лише реалізує свій творчий потенціал, але і відтворює свій внутрішній стан, викристалізовує власне світосприйняття та темперамент.

Улюблений образ на полотнах мистця – людина. Вся його творчість звернена до людини, яка обростає в цілі тлуми, народи і нації. Звідси випливає і життєве кредо художника, що втілюють дві важливі фундаментальні істини: Батьківщина і Бог. Автор є глибоко духовною людиною, який сповідує особливі цінності у своїй творчості.

Отож, радимо переглянути знятий з теплом та любов’ю репортаж пані Христини Береговської та поринути до атмосфери унікальної творчої майстерні та пронизаної мистецьким духом дому Андрія Ментуха.