Українське «ВІКНО» в Парижі

04.04.2024

Цього разу проєкт «Ми і світ» Благодійного Фонду Козицького презентував виставку «FENÊTRE» в Парижі, в Centre culturel de l'ambassade d'Ukraine, що знаходиться в центральній мальовничій частині міста, в будинку Ален Делона та Ромі Шнайдер. Будівля сама по собі дуже вишукана, тож експозиція гармонійно та влучно поєдналася з інтерʼєром середовища та відобразила паризький настрій.

Концепція Вікна розкриває метафоричне значення цього слова. 
За концепцією головної кураторки Христини Береговської «Вікно як сенс, показане на виставці в кількох «образних іпостасіях» - самотні уцілілі шиби Маріупольських багатоповерхівок, крізь які вже більше ніколи не зазирнуть їхні мешканці. Вікно, як рожеве скло через яке споглядає дитина проживаючи складне дитинство. Вікно, як дзеркало душі, як «стеля мрії», яку ми ніколи не досягнемо. Вікно, як третє око що відкрилося кожному українцю, котрий всупереч «вітру», але вдома, тримається в цій боротьбі, чи тому який пробує прожити на чужому ґрунті. 

Художники нашої виставки представили у своїх живописних та пластичних творах мотив і сенс вікна, як образ і як метафору. Вікно, як надія і крок в невідоме.

В експозиції запрезентовано 24 автори та представлено 56 творів мистецтва, як малярства, графіки, так і пластики і ювелірства.
Виставку відкривали: директорка культурно- інформаційного центру при посольстві України у Франції Вікторія Гуленко та співкураторки проєкту Устина Юзефів та Катерина Кемпа.

Відкриття експозиції відвідали понад 150 любителів мистецтва, дипломати, галеристи, арт дилери, репортери, художники. 

Виставка організована в межах мистецького проєкту «Ми і Світ» Благодійного Фонду Козицького.  

Варто згадати, що з березня 2022 року, з моменту створення Фонду Козицького, ми провели 35 виставок сучасного українського мистецтва в 14 країнах світу: Європи, Австралії, Північної Америки, Африки. 

Зібрані кошти підуть на арт-терапевтичний центр Будинку Офіцера у Львові.
 
Виставка триватиме до 23 квітня 2024.