Виставка сучасного українського мистецтва «Україна: дві реальності або український сюрреалізм»

19.01.2024

17 січня в Ukrainisches Kulturzentrum (Фрайбург, Німеччина) відбувся вернісаж виставки «Україна: дві реальності або український сюрреалізм». Організаторами проєкту є мистецький проєкт «Ми і Світ» Благодійного Фонду Козицького спільно з Німецько-Українським товариством м.Фрайбурга. Кошти, отримані з донатів, будуть скеровані на облаштування медичного приладдя для Клініки амбулаторно-поліклінічної допомоги 1120 ВМКЦ ЗР.

КОНЦЕПТ ВИСТАВКИ:
Виставка сучасного українського мистецтва «Україна: дві реальності або український сюрреалізм» представляє глядачу два світи: життя українців через чорно-білий монітор та через кольорові окуляри. Дві українські реальності, дві екзистенції, чітко віддзеркалюються у мистецтві українських художників. Вони, як ніхто інший, трепетно рефлексують все побачене і почуте.  Виставка живопису і скульптурної пластики сучасних українських художників представляє 51 твір мистецтва 26 митців. Всі твори виконані в час повномасштабного вторгнення. Виставка умовно поділена на три розділи: чорна земля, кольоровий сюрреалізм та білий світ. Чорна земля – це про згорання і про втрати, кольоровий сюрреалізм – про надприродну фантазію і пристрасть, білий світ – про безпечний схід сонця та омріяний спокій.

Тішить небайдужість німців до нашого мистецтва, присутність віце мера, керівників департаментів культури і міжнародного співробітництва, місцевих політиків, директорів музеїв та театрів, журналістів, а також зацікавлених мистецтвом німців. Загалом на відкритті виставки було зареєстровано понад сотню осіб. 

В межах виставки «Україна: дві реальності або український сюрреалізм» в Українському культурному центрі відбулись супутні заходи, а саме: 
 1. Кураторська екскурсія для запрошених гостей в день відкриття від арт-директорки Благодійного Фонду Козицького, – Христини Береговської;
 2. Арт-терапія для жінок Art&Wine від співкураторки проєкту Устини Юзефів.
 3. Мистецький ворк-шоп з дітьми від співкураторки проєкту Катерини Карпяк.

Виставку можна відвідати протягом 2 місяців (18.01. - 17.03.2024) за адресою Salzstrasse 37, Freiburg.