«Маріуполь: Втрачена велич»: презентовано промоційно-виставковий проєкт в Лаціо, Італія

10.09.2024

Благодійним Фондом Козицького спільно з Львівською обласною військовою адміністрацією та Регіональною радою Лаціо було презентовано промоційно-виставковий проєкт «Маріуполь: Втрачена велич», який відбувся 10 вересня 2024 р. на центральній вулиці міста Кассіно, регіон Лаціо, Італія.

Відкриття відбулося у форматі перерізання стрічки головою Львівської обласної військової адміністрації- Максимом Козицьким, мером міста - Енцо Салера, омбудсменом Італії - Маріно Ферделлі та представником уповноваженого з прав людини у Львівській області - Тарасом Подвірним.

Експозицію відвідало понад 300 місцевих жителів.


Історія італійського Кассіно та українського Маріуполя є спільною.
В Другу світову війну місто Кассіно було вщент зруйноване німецькою армією. Подібно до італійського міста, Маріуполь був зруйнований в новітню війну новітніми «нацистами». Окрім того, кроссекторальність міст спостерігається також у численних руйнуваннях та втраті мистецької та культурної спадщини, зокрема монументального живопису.

Виставка “Маріуполь: Втрачена велич” демонструє зразки «розстріляного» культурного надбання, що є злочином росіян перед українським народом. В експозиції представлено вісім стендів з шістнадцятьма зразками мозаїк та рельєфів, створених в ХХ ст. художниками з різних областей України.

Всі світлини, використані у проєкті були створені фотографом з Маріуполя – Іваном Станіславівом, який незважаючи на загрозу свого життя мав місію зафіксувати зразки монументального мистецтва свого рідного міста, передбачивши їх можливе знищення. На сьогодні 90% презентованих на виставці зразків монументального живопису є зруйновані або пошкоджені, а зроблені до окупації міста фото – єдині докази їх існування.